Beste El Gordo Loterij in 2023/2024

El Gordo is Spaans voor "The Big One" en is de naam die gewoonlijk aan de Spaanse Kerstloterij wordt gegeven (hoewel, om eerlijk te zijn, de officiële Spaanse naam Sorteo Extraordinario de Navidad of Lotería de Navidad is. Het wordt elk jaar gespeeld op 22 december, en het is de grootste Spaanse loterij - vandaar de naam. Het moet gezegd worden dat de term El Gordo strikt genomen verwijst naar de hoofdprijs in een Spaanse loterij.

(De uitdrukking kan ook behoorlijk beledigend worden gebruikt om een persoon als "The Fat One" te beschrijven - maar daar zullen we hier niet aan denken. Als we kijken naar prijzengeld, is het de grootste loterij ter wereld. Tickets kosten € 20 , 70% van alle kaartverkoop wordt verdeeld als prijzengeld en er worden zoveel tickets verkocht dat er € 2,31 miljard beschikbaar is voor prijzen en € 720 miljoen voor de hoofdprijs ("El Gordo").

Beste El Gordo Loterij in 2023/2024
Waar tickets kopen voor El Gordo
Waar tickets kopen voor El Gordo

Waar tickets kopen voor El Gordo

Het is gemakkelijk om koop een lot online voor El Gordo. De website is goed vindbaar en gastvrij. In tegenstelling tot veel loterijen, hoeft u niet in Spanje te wonen – als het in welk land u ook woont legaal is om loten te kopen, zullen de autoriteiten in Spanje graag uw geld aannemen en u even graag uw winst als je geluk hebt.

Waar tickets kopen voor El Gordo
Geschiedenis van El Gordo

Geschiedenis van El Gordo

El Gordo is een speciale trekking van Lotería Nacional, de Spaanse nationale loterij van Loterías y Apuestas del Estado die eigendom is van de Spaanse overheid. De geschiedenis gaat ver terug; in feite is er maar één loterij in de wereld die al langer ononderbroken actief is dan Lotería Nacional, die zijn eerste trekking hield op 4 maart 1812 en de eerste kersttrekking op 18 december 1812. Sinds 1892 heet het Sorteo de Navidad.

Geschiedenis van El Gordo
Is El Gordo legaal?

Is El Gordo legaal?

Het is legaal in Spanje, zolang u 18 jaar of ouder bent. Als je niet in Spanje bent, pas dan op! Er is een lange geschiedenis van mensen over de hele wereld die brieven ontvangen waarin ze worden uitgenodigd om kaartjes te kopen in El Gordo en hen te verzekeren dat de afzender van de brief een officiële agent is. De realiteit is dat geen enkele legale Spaanse loterij, en geen enkele agent van een legale Spaanse online loterij, ooit een dergelijke brief – of e-mail, of WhatsApp-melding, of sms, of enige andere vorm van communicatie – naar iemand buiten Spanje zal sturen.

Waarom niet? Omdat El Gordo, net als alle andere legale Spaanse loterijen, alleen toegankelijk is voor inwoners van Spanje. Je hoeft geen staatsburger te zijn, maar je moet er wel wonen. En niet op vakantie – Spanje moet je vaste verblijfplaats zijn. Zolang je aan die eis voldoet, ja, El Gordo is volledig legaal.

Oplichting komt redelijk vaak voor in verband met El Gordo. Een die steeds vaker wordt gemeld, neemt de vorm aan van een brief of, vaker, een e-mail, waarin de ontvanger wordt geïnformeerd dat de afzender – die zich voordoet als een legale, gevolmachtigde agent van de Spaanse nationale loterijen – een kaartje in El Gordo heeft gekocht voor de ontvanger (was dat niet aardig?) en – goed nieuws! – het ticket heeft gewonnen!

De ontvanger hoeft alleen maar zijn of haar bankgegevens te sturen en het geld wordt op zijn rekening gestort. De zeer genereuze afzender van dit bericht zal slechts 10% van de winst behouden om zijn kosten te dekken. U moet een van deze e-mails of brieven precies behandelen zoals u elk ander verzoek om informatie over uw bankrekening behandelt: negeer het.

Dat gezegd hebbende, het is niet onmogelijk voor iemand die niet in Spanje woont, maar vastbesloten is om op El Gordo te fladderen. Er zijn websites die adressen instellen waardoor ze in landen wonen die niet echt zijn waar ze wonen.

Het is belangrijk om de juiste website te selecteren, want als je dat niet doet, had je net zo goed kunnen reageren op een van die oplichtingspraktijken waar we het net over hadden – en dat is in feite precies wat je hebt gedaan. Maar maak de juiste keuze en u zult merken dat u te maken heeft met een organisatie die integer is, die uw geld echt namens u zal investeren en uw winst echt met u zal delen.

Is El Gordo legaal?
Hoe speel je El Gordo

Hoe speel je El Gordo

Het korte antwoord is: koop je kaartje. Als je dat eenmaal hebt gedaan, is de rest uit jouw handen. Zo werkt de loterij. Allereerst zijn de tickets verdeeld in tien delen ("decimos" genoemd) en je kunt ervoor kiezen om alles van een deel tot het hele ticket te kopen.

De nummers worden getrokken door leerlingen van de San Ildefonso-school die, toen deze traditie begon, gereserveerd was voor de weeskinderen van ambtenaren. Een andere, verwante traditie was dat winnaars een deel van hun prijzengeld aan de school zouden schenken. Terwijl de kinderen de getallen tekenen, zingen ze de resultaten. Het geheel wordt uitgezonden op televisie.

De kinderen gebruiken twee grote bolvormige kooien, in de eerste 100.000 kleine houten ballen, elk met een uniek 5-cijferig ticketnummer, van 00000 tot 99999, terwijl in de andere 1807 kleine houten ballen zijn, die elk een prijs vertegenwoordigen geschreven in euro's:

  • 1 bal voor de eerste prijs
  • 1 bal voor de tweede prijs
  • 1 bal voor de derde prijs
  • 2 ballen voor de vierde prijs
  • 8 ballen voor de vijfde prijs
  • 1.794 ballen voor de kleine prijzen
Hoe speel je El Gordo
Wat zijn de kansen om El Gordo te winnen?

Wat zijn de kansen om El Gordo te winnen?

De algemene kans op het winnen van een prijs is redelijk goed met 1:6,5. Daar horen natuurlijk de bijna 1800 kleine prijzen bij; maar de kans om de grote en de tweede en derde prijs te winnen is 1 op 100.000, wat aanzienlijk beter is dan de kans om de hoofdprijs te winnen in veel van 's werelds grootste loterijtrekkingen.

Dit daalt tot 1 op 50.000 voor de vierde prijs en 1 op 12.500 voor de vijfde. De reden dat deze kansen beter zijn dan bij veel andere trekkingen, is dat 70% van alle kaartverkoop wordt geretourneerd in de vorm van prijzen - en dat is een hoog percentage voor internationale normen.

Wat zijn de kansen om El Gordo te winnen?
Tips en trucs om El Gordo te spelen

Tips en trucs om El Gordo te spelen

Tip nummer één zou waarschijnlijk moeten zijn: als je niet in Spanje woont, ga dan daarheen. de volgende kan zijn om uw kaartje vroeg te kopen. Tickets gaan maanden voor Kerstmis in de verkoop, het aantal dat verkocht zal worden is groot maar niet oneindig - het is een loterij en er is een punt waarop de verkoop stopt - dus als je wilt winnen, is het ergste dat kan gebeuren dat je wacht te lang en alle tickets zijn op. Koop een heel kaartje. En overweeg een van die websites te vinden die:

  • U toestaan een kaartje te kopen alsof u in Spanje woont, ook al bent u dat niet; en
  • Run een El Gordo lotto syndicaat.

Als u lid wordt van het syndicaat, deelt u in de winst. Ja, je krijgt minder dan wanneer je het hele ticket had gekocht waarmee je de hoofdprijs hebt gewonnen, maar de kans dat je zoiets wint, is een stuk groter.

Tips en trucs om El Gordo te spelen