Scratchcards

January 10, 2023

Kraskaarten of loterij: wat is de betere weddenschap

Clara Williams
WriterClara WilliamsWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher
LocaliserSofie De SmetLocaliser

Heb je je ooit afgevraagd of krasloten of de loterij betere kansen bieden? Kraskaarten zijn leuk en kunnen worden gewonnen zonder iets uit te geven. Het zijn kansspelen, dus velen geven de voorkeur aan op vaardigheden gebaseerde spellen, vooral online.

Kraskaarten of loterij: wat is de betere weddenschap

De loterij biedt een grotere winst dan krasloten. Helaas zijn de kansen om de loterij te winnen astronomisch laag en het is vrij onwaarschijnlijk dat u dit ooit zult doen. Kraskaarten daarentegen hebben aanzienlijk kleinere jackpots, maar vaker uitbetalingen. Daarom zijn krasloten financieel een betere gok dan het spelen van de loterij.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe krasloten werken, de winkansen, hoeveel u kunt winnen en hoe u wordt uitbetaald als u wint.

Wat zijn krasloten?

Kraskaarten, ook wel bekend als scratch-offs of scratchers, zijn een soort kansspel dat vergelijkbaar is met de loterij, maar aanzienlijk gemakkelijker te spelen is en snelle prijzen biedt. Kraskaartspellen worden om deze reden soms instant games genoemd.

Zowel de ontwerpen als de spellen die met krasloten worden gespeeld kunnen worden gevarieerd. Toch is het proces om te winnen op een kraskaart hetzelfde, ongeacht het product: kras gewoon de zilveren coating weg om uw prijs te onthullen.

In de meeste gevallen zijn de prijzen die worden aangeboden door krasloten niet eens vergelijkbaar met die van loterijjackpots. De winsten beginnen bij één dollar en kunnen in totaal oplopen tot miljoenen dollars.

Het is eenvoudig om kraskaartspellen te bemachtigen, omdat je ze bij vrijwel elk benzinestation of winkel op de hoek kunt kopen. Terwijl de prijs van een loterijticket zo laag kan zijn als € 1, kan de waarde van sommige krasloten oplopen tot € 100. Aan de duurdere kaarten zijn doorgaans grotere prijzen verbonden.

Hoe verhoudt het zich tot de loterij?

Bij loterijen worden vaak nummers geselecteerd uit een vooraf bepaalde pool van maximaal 69 cijfers.

Nadat je je beslissing hebt genomen, moet je een speelstrookje invullen met de door jou gekozen nummers en dit aan een loterijvertegenwoordiger geven. De griffier voert uw keuzes in een geautomatiseerd systeem in, dat vervolgens een loterijticket afdrukt dat overeenkomt met uw slip.

Loterijtrekkingen vinden normaal gesproken twee keer per week plaats, meestal op zaterdag en woensdag. Loterijbeambten gebruiken een gespecialiseerde machine die vooraf is geladen met ballen met alle nummers tijdens de trekking.

De ballen worden willekeurig uit de machine gehaald. U krijgt de jackpot als alle nummers die op uw lot zijn gedrukt exact overeenkomen met de nummers die zijn gedrukt op een van de ballen die de machine heeft uitgestoten. De volgorde waarin de nummers op uw ticket staan is niet relevant.

Als meer dan één persoon de winnende nummers raadt, wordt de pot proportioneel onder hen verdeeld. Als er geen gelukkige winnaar is, wordt de jackpot verhoogd tot de volgende trekking. Een grotere jackpot betekent meestal dat meer mensen deelnemen aan de volgende trekking in de hoop een stuk van de taart te winnen.

Wat zijn de kansen?

Krasloten en loterijspellen zijn volledig gebaseerd op kans. Bij het spelen van een kansspel heb je geen controle over de resultaten in vergelijking met behendigheidsspellen.

Als u de kansen kent voordat u een weddenschap plaatst, kunt u een beter geïnformeerde beslissing nemen. Loterijen en krasloten worden nog steeds veel gespeeld omdat ze de mogelijkheid bieden om met een kleine investering grote bedragen te winnen.

Kraskaart Kansen

Twee hoofdcomponenten bepalen de kansen op krasloten. Er is een bepaald aantal tickets te koop en een bepaald aantal prijzen voor elk spel.

Als er bijvoorbeeld 20.000.000 tickets worden geproduceerd en 6.000.000 jackpots worden aangeboden, is de totale winkans 1 op 3,33. De kansen op het winnen van een beloning fluctueren wanneer loten worden verkocht en uit de trekking worden verwijderd.

Als service aan hun klanten maken verschillende loterijorganisaties de geclaimde en niet-geclaimde prijsbedragen van hun krasloten openbaar. Dit kan u helpen beslissen of u een bepaalde kaart wel of niet wilt kopen door u te laten betalen. Hiermee kun je inschatten hoeveel maandelijkse jackpots er nog beschikbaar zijn.

Spellen en het aantal prijzen kunnen ook van invloed zijn op de kansen. Over het algemeen is de kans om de hoofdprijs te winnen 1 op een miljoen, terwijl de kans om een van de lagere prijzen te winnen 1 op 3,33 is.

De kosten van een ticket variëren op basis van de hoeveelheid geld die voor het oprapen ligt; sommige hebben een hoofdprijs van € 100.000, terwijl andere, zoals de 200x Multiplier, een hoofdprijs hebben van $ € 2.000.000. De kosten van een loterijticket nemen meestal toe in verhouding tot de prijswaarde van de kraskaart.

Loterij Kansen

Het winnen van de loterij is afhankelijk van twee factoren: de grootte van de pool en het minimum aantal overeenkomende cijfers dat nodig is om een prijs te claimen. Als we de Canadese Lotto 6/49 als voorbeeld nemen, de kans om te winnen in een loterij zijn gebaseerd op het matchen van 6 nummers uit een pool van 49. Hoe meer nummers u matcht, hoe slechter uw kansen.

De jackpot van Lotto 649 begint bij $ 5 miljoen en groeit totdat iemand wint. De kans om te winnen is 1 op 13.983.816. Om te winnen, moet je 6 van de 6 nummers kiezen uit een pool van 49. Plus, als meer dan één persoon de jackpot wint door alle zes nummers te matchen, wordt het geld gelijk verdeeld.

Het raken van vijf nummers heeft een kans van 1 op 55.492, hoewel de uitbetaling meestal erg laag is. In wezen is de kans om de loterij te winnen 1 op 14 miljoen, en er zijn geen strategieën om die kansen te verbeteren. Zowel de odds als de ticketprijzen en uitbetalingen zijn zeer divers. De kans om te winnen is evenredig met het aantal verkochte loten en het aantal nummers dat moet overeenkomen.

De witte ballen in Powerball en Mega Millions worden elk geleverd in sets van respectievelijk 69 en 70. De kans om de Powerball-jackpot te winnen is dus 1 op 292,2 miljoen, wat iets beter is dan de Mega Millions-kans van 1 op 302,5 miljoen.

De kansen om de Powerball te winnen zijn inderdaad redelijker. De kans om een van beide jackpots te winnen is echter veel kleiner dan de kans om door de bliksem getroffen te worden of door een haai opgegeten te worden.

Zijn krasloten beter dan de loterij?

De loterij keert meer uit dan kraslotprijzen, maar het winnen van de loterij is een gok. Ter vergelijking: de kans op een kraskaart in het slechtste geval is 1 op 12.

Loterijen en krasloten delen dezelfde functie waarbij de kleinere prijzen het meest worden gewonnen. Uw kansen om het juiste nummer uit een set van zes te kiezen, zijn groter dan die om alle zes te kiezen. 

Kraskaarten hebben een enorm verschil in het aantal gedrukte kaarten voor de laagste beloningen in vergelijking met het aantal gedrukte kaarten voor de hoogste prijzen. Hierdoor komt het merendeel van de krasloten met een winnaar alleen in aanmerking voor kleinere bedragen.

Het spreekt voor zich dat als de kans op het winnen van een beloning in een loterij of kraskaart respectievelijk één op vierentwintig en één op twaalf is, u zeer waarschijnlijk een prijs wint als u een van deze spellen minstens één keer koopt elke twaalf aankopen.

Vergeet niet dat de prijzen van € 2 het gemakkelijkst te winnen zijn. Daarom zullen de kansen van 1 op 24 en 1 op 12 je waarschijnlijk € 2 opleveren als je wint. Het suggereert ook dat als u hetzelfde bedrag investeert in zowel loten als krasloten, u uw geld verdubbelt op de laatste.

Laatste nieuws

Wereldwijde loterijuitgaven: trends en impacts
2023-11-21

Wereldwijde loterijuitgaven: trends en impacts

Nieuws